actueel

Staand werken en dynamisch zitten

We zitten minimaal 10-14 uur per dag !

Het is geen nieuw inzicht dat lang zitten slecht is voor de gezondheid. Maar toen ik onlangs ergens las dat bij meer dan 10 uur zitten per dag er een minimaal hogere kans van 40% is om te overlijden, schrok ik toch echt! Als je er over nadenkt: we zitten in de auto, de bus of de trein om naar ons werk te gaan. Vervolgens zitten we 8 uur per dag op kantoor, en thuisgekomen verpozen we weer urenvoor de TV, achter de computer of laptop. Zo komen we met gemak aan 10 tot 14 uur zitten!  Bij (te lang) zitten gebeurt er van alles met ons lichaam: er is nauwelijks spiergebruik en de stofwisseling vertraagt. Uit onderzoek is gebleken dat wij dit niet kunnen compenseren met een paar uurtjes sportschool.

Oude en nieuwe normen

De oude norm voor bewegen was altijd 5 dagen per week een half uur matig intensief bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen of fitness). Volgens de nieuwste inzichten moet een mens daarnaast dus ook minder zitten.

Maar hoe pak je dat aan ?

Op kantoor kun je afwisselend zitten en staan. Regelmatig opstaan en heen en weer wandelen. Waarom zou je tijdens het telefoneren blijven zitten? Verder weten we dat we moeten lunchwandelen. Nu ook nog doen! Maar denk ook eens aan staand werken aan een zit-stabureau. Of denk eens aan dynamisch zitten op een speciale bureaustoel of kruk. Bekijk onze uitgebreide collectie zit-sta werkplekken.

Dynamisch zitten

Een kwalitatief goede bureaustoel heeft een zogenaamde “dynamische zit”: zitten en bewegen worden gecombineerd, de stoel volgt als het ware de bewegingen van de gebruiker en is goed voor de ruggewervels, de (rug)spieren en de doorbloeding van het lichaam. Sterke merken zijn Interstuhl, Herman Miller, Klöber en Aeris.

Staand werken

Terwijl er bij statisch zitten weinig spiergebruik is (en een trage bloedsomloop) worden er bij staan en lopen de grote spieren in benen, borst en rug gebruikt, en is er een betere bloedsomloop. aan een zit-stabureau, dat in hoogte verstelbaar is, kan iemend afwisselend zittend en staand werken.

Beroemdheden als Winston Churchill en Leonardo da Vinci zworen trouwens bij staand werken ! 

Op zoek naar een goede werkplek? Bekijk dan onze collectie zit-sta werkplekken of neem contact met ons op voor een advies op maat.