Gevaren die schuilen achter jouw gadgets

Wij leven in een digitaal tijdperk en brengen veel tijd door met diverse gadgets, zowel op het werk als thuis (denk aan laptop, tablet, smartphone, maar ook aan spelcomputers zoals de Nintendo WiiU).

Het is uiteraard bekend dat het gevaarlijk is om te whatsappen achter het stuur. Maar het gevaar schuilt ook in het onjuist gebruik van apparaten zoals tablet of laptop, waardoor diverse lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Cubitale tunnelsyndroom

De aandoening cubitale tunnelsyndroom kan ontstaan als je bij computergebruik de ellebogen te lang op een werkblad laat rusten, waardoor de zenuw in de elleboog bekneld wordt, met als gevolg tintelende vingers. Ga regelmatig verzitten, draai even met armen en polsen, en laat eventueel de ellebogen op iets zachts rusten.  Een ergonomische muis kan helpen.

SMS/Whatsapp nek

Als er te lang en te vaak voorovergebogen op een smartphone of tablet wordt gekeken, dan kan dat hoofdpijn en nekpijn veroorzaken. Artsen spreken al van een epidemie van ruggengraad-klachten bij met name de jeugd. Voorkomen is simpel: let goed op een rechte houding en stretch vaak. Voor een tablet of laptop zijn speciale verhogers op de markt, zodat je rechtop kunt zitten. Een Bluetooth toetsenbord helpt om makkelijk langere teksten te kunnen typen.

Computer Vision Syndrome

Lang achter elkaar naar een beeldscherm turen vinden je ogen niet prettig: een brandend en geïrriteerd gevoel is het gevolg. Neem regelmatig een korte pauze, sta op, rek je uit en kijk 30 seconden naar een punt in de verte.  De focus regelmatig van dichtbij naar veraf leggen is een weldaad voor je ogen.

Ergonomisch advies

Er is een keur aan ergonomische hulpmiddelen op de markt om bovenstaande klachten te voorkomen. Wij hebben een uitgebreide collectie op onze site en geven u graag advies op maat. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier of via ons telefoonnummer: 010-4149477.